dinsdag 14 september 2010

DAG 11, 12 & 13: Zaterdag 11, zondag 12 & maandag 13 sep (Salt Lake City-Yellowstone-Jackson)

Hellow Yellowstone
De wekker staat alweer te vroeg voor een vakantiedag. We hebben dan ook een goede 500km voor de boeg naar Yellowstone, een van de grootste schatten van Amerika (ook letterlijk: 8700km²). Dit is niet alleen zo volgens onze reisgids, maar ook volgens de oma van Rien. Op grootmoeders wijsheid! Een tijdrovende tocht – waarvan zelfs Rien een groot stuk rijdt – brengt ons tegen de namiddag in West Yellowstone, waar we twee maal overnachten in een hotel met (voor de eerste keer) gratis ontbijt (olé pistolé). Snel inchecken, rugzak checken en naar Yellowstone vertrekken. De meeste bezienswaardigheden liggen op de Grand Loop Drive die in de vorm van een acht zo'n 232km van het park doorkruist. Geef acht!

Heel bizonder
Het begint al bij het binnenrijden van het park. Langs de weg grazen heel wat bizons en herten – sommige met indrukwekkende geweien. Een bizonder hertelijke ontvangst! Iedereen is wild van dit wildlife en stopt dan ook in het wilde weg om te kijken en foto's te nemen. Herten, bizons en eekhoorns zien we tijdens de 2,5 dagen Yellowstone in overvloed. Maar we hebben ook beregeluk... een zwarte beer duikt plots op, vlak naast de weg waar we rijden. Net lang genoeg om een ongeloofwaardig gezicht en een foto te trekken. Dan smeert ie hem, achter de heuvel. Op onze weg door het park zien we ook nog twee keer een coyote. Dierbare momenten...

Terrassen die verrassen
Ondanks alle natuurpracht die we al eerder zagen, vallen we toch nog van de ene verbazing in de andere. Yellowstone heeft alle ingrediënten voor een heerlijk sprookje: prachtige prairies, betoverende bossen, glooiende heuvels, wonderlijke watertjes en beestige bewoners. De eerste middag bezoeken we Mammoth Hot Springs, een kale bergflank die bestaat uit een reeks terrasvormige bekkens. Het is een bijna bovennatuurlijk landschap van gesteentes die bruine, rode, groene en parelwitte kleuren aannemen. Het ene moment wanen we ons in een sneeuwlandschap en het andere in het land van de dinosauriërs. Prehistorische momenten die we – zonder het gewenste effect – met ons fototoestel proberen vast te leggen. Een bizon die ons bijna de weg verspert, getuigt nog van enig leven in dit koude rillingen decor.

We fall in verbazing
Nog een plaats waar natuurliefhebbers natte dromen van krijgen, zijn de Upper en Lower Falls. Twee woeste watervallen – van respectievelijk 100 en 30m hoog – die zich met brute kracht in de Grand Canyon van Yellowstone storten. We bekijken deze watervallen van verschillende uitzichtpunten. Het meest verbluffende uitzicht volgt na een steil pad naar beneden (en daarna weer omhoog): de Brink of the Lower Falls. Net boven de hoogste waterval, ligt een panoramisch terras. Echt een hoogtepunt! Het bruisende, groene water stort zich met een kolkend geluid de diepte in, waar de nevel nog een diepe indruk nalaat. Er vormt zich een kleurige regenboog die een magisch gevoel doet opborrelen. Om van te watertanden! Een plaatje om nooit meer te vergeten, al kan de gevoelige plaat dit gevoel alweer niet vastleggen.

Hot spots
Naast de 'gewone' natuurpracht, herbergt Yellowstone ook onrealistische landschappen die je terugvoeren in de tijd. Plots lijk je op een andere planeet of in een ander tijdperk te vertoeven. Je zou bijna niet raar opkijken moest er een astronaut of een dinosaurus opduiken. Stomende poelen, kleurrijke warmwaterbronnen, pruttelende modderpoelen en spuitende geisers... je moet het zelf hebben gezien, gehoord en geroken (zwavel stinkt nogal naar rotte eieren). Hier lijkt de strijd tussen aarde, vuur, lucht en water nog volop aan de gang. Het begon ooit met een vulkaanuitbarsting zo'n 630.000 jaar geleden. De gigantische krater die hierdoor ontstond, vormt nu dit natuurpark. Yellowstone bevindt zich dus boven een eeuwigbrandende vulkaan, de grootste ter wereld, een supervulcano. De gloeiende magma ligt hier maar een kleine 3km onder de aardkorst, wat al deze fenomenen veroorzaakt. Onder de goddelijke natuurpracht, schuilen dus duivelse krachten. Een ranger die wat mensen rondleidt, vertelt dat de vulkaan ooit nog zal uitbarsten. Voor er paniek uitbarst, verzekert hij dat wij het normaal niet meer zullen meemaken. Zo'n ontploffing zou wel – om het in zijn woorden te zeggen – the end of the world as we know it betekenen. 'Bang'elijk niet? 

1 opmerking:

  1. Waaaaauuuuwwww, Yellowstone lijkt me superleuk! En zo leuk dat jullie een beer zagen! Ik moet echt terug naar de VS om dat te bezoeken :-)

    BeantwoordenVerwijderen